2024 Rok motýlů

Český svaz ochránců přírody (ČSOP) vyhlašuje rok 2024 Rokem motýlů. Po celé České republice budou probíhat zajímavé aktivity, díky kterým se veřejnost dozví více o této pozoruhodné skupině hmyzu i o možnostech její ochrany.
Proč zrovna Rok motýlů? Krom toho, že řada druhů motýlů je prostě krásná a „louka plná motýlů“ je pro mnoho lidí symbolem přírody, motýli mají ve spleti složitých vztahů mezi různými rostlinami a živočichy velmi důležitou roli. Na jedné straně jsou významnými opylovači; pro některé skupiny rostlin (např. s dlouhými trubkovitými květy) vůbec tou nejvýznamnější. Na druhou stranu jsou motýli, a především jejich housenky, důležitou složkou potravy pro řadu dalších živočichů, mimo jiné ptáků. Bez motýlů by tak příroda „přestala fungovat“.
Tematické roky vyhlašuje ČSOP již od roku 2020. Jejich cílem je upozornit veřejnost na ohrožení konkrétní skupiny rostlin či živočichů a vyzvat ji k zapojení do její ochrany. Po orchidejích, vážkách, netopýrech a koniklecích jsou tedy letos na řadě motýli. Stejně jako v předešlých letech, opět lze očekávat v průběhu celého roku komentované vycházky odhalující přímo v terénu tajemství motýlů, putovní výstavu, přednášky, „motýlí“ soutěže i lecjaká překvapení. 
 

Zdroj: Český svaz ochránců přírody

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR