Česká rybí kuchyně aneb kapr nejen o Vánocích

Česká rybářská tradice již od nejstarších dob kladla značné nároky na zachování kvality rybího masa při přepravě a  distribuci, jakož i na humánnost způsobu přepravy ryb na delší vzdálenosti. Ryby jako obchodní komodita představovaly pro tehdejší producenty výnosný zdroj finančních prostředků, důstojně reprezentovaly české země a šířily jejich věhlas do ostatních evropských států. Na území českého státu nebyly konzumovány pouze sladkovodní ryby, nýbrž i konzervované mořské ryby. 

Otázka zpracování, využití a konzumace ryb se tak stala mnohovrstevnatou problematikou nazíranou optikou mnoha oborů a metodologických přístupů. Na příkladech vybraných sbírkových předmětů se výstava pokouší vyzdvihnout bohatou historickou a kulturní tradici českého rybářství a rybníkářství a nastínit cestu ryby od přepravy, uchování, prodej a přípravu až na talíř. Jedním z hlavních témat se také stala konzumace kapra v období vánočních svátků a obecně symbolika ryby.

Výstava je vědeckým výstupem projektu NAKI II – Kulturní tradice českého rybářství ve světle jejího využití v cestovním ruchu a krajinotvorbě (DG18P02OVV057), na kterém spolupracují Česká zemědělská univerzita v PrazeJihočeská univerzita v Českých BudějovicíchVysoká škola ekonomická v PrazeSlezská univerzita v OpavěVysoká škola hotelová v Praze a Národní zemědělské muzeum, s. p. o. 

Stěžejním cílem prezentovaného výzkumu je ozřejmění významu specifické částí národního kulturního dědictví – rybářské kultury z hlediska jejího využití v sociálním a ekonomickém prostředí současné české společnosti. 

Nově instalovaná výstava bude otevřená až do 28. 3. 2021.

Zdroj: NZM

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR