Dobrá zpráva: přenos potravinami je nepravděpodobný. Špatná zpráva: sekrety infikovaného člověka by však mohly kontaminovat povrch potravin.
Rozcestník odborné literatury ke COVID-2019 (CDC, USA)
Informace k hygieně a bezpečnosti potravin za pandemie COVID-2019
Hygiena rukou (SZÚ)
Jak mají bezpečně nakládat s potravinami ohrožené skupiny obyvatel? (FSAI, Irsko, 3.4. 2020)
Stát nechal otestovat pečivo na koronavirus. Test vyšel negativní. (2.4. 2020)
Blanšírování zeleniny a ovoce je účinný způsob povrchové dekontaminace virů, bakterií i pesticidů. (SZÚ, 31.3. 2020)
Pomohou zvýšit imunitu vysoké dávky vitaminu C a rybí tuk? (MZd, 30.3. 2020)
Může se koronavirus přenášet potravinami nebo jinými předměty?– materiál německého Spolkového úřadu pro hodnocení rizik (BfR, 30.3.2020)
SZPI upozorňuje na další případy zneužívání virové epidemie při prodeji doplňků stravy (SZPI, 27.3. 2020)
Používání ochranných rukavic pro nezdravotníky (SZÚ, 26.3. 2020)
COVID-19 a koronaviry SARS-CoV-2 – tepelná odolnost v/na potravinách (SZÚ, 23.3. 2020)
SOVAK: Koronavirus a pitná voda (SOVAK, 20.3. 2020)
Nový koronavirus vydrží na povrchu několik hodin (SZÚ, 19.3. 2020)
SARS koronaviry mohou přežít na nebaleném pečivu (COVID-19) - při 70 stupních jsou ale už v potravinách, podle WHO, termolabilní. (SZÚ, 17.3. 2020) Dobrý tip od odborníků: Chcete se pojistit proti kontaminaci na povrchu pečiva? Jednoduše si nebalené pečivo ohřejte na teplotu alespoň 70 st C po dobu cca 2 minut. Budete mít pečivo bez povrchové kontaminace (mimo termorezistentní bakteriální spóry) a ještě bude křupavé....
Ministr zemědělství: Neexistují důkazy o přenosu koronaviru potravinami, přesto je důležité dodržovat hygienická opatření (MZe, 17.3. 2020).
COVID-19 nemůže být přenášen hospodářskými ani domácími zvířaty (ANSES, Francie,11.3.2020) souhrn v češtině (MZe, 17.3. 2020)
Koronavirus: nejsou žádné důkazy, že by potraviny byly zdrojem či cestou přenosu viru (EFSA, 10.3. 2020)
Pro provozovatele potravinářských podniků
Coronavirus pro výrobce potravin (FSAI, Irsko, 3.4. 2020)
Přístup SZPI k provádění úředních kontrol za současné situace (SZPI, 1.4. 2020)
Právní pomoc potravinám (PK ČR, PEYTON legal, 1.4.2020)
Aktuální doporučení pro dekontaminace nákupních vozíků v souvislosti s onemocněním COVID-19 (SZÚ. 19.3.2020)
Doporučení pro provozovatele potravinářských podniků tzv. uzavřeného stravování v souvislosti s pandemií koronaviru (HSHMP, 17.3.2020)
Covid-19 a koronaviry - jak správně používat dezinfekční prostředky (SZÚ, KHS ZK, 16.3. 2020)
Doporučená opatření velkých podniků proti šíření koronaviru (doporučení Svazu průmyslu ČR, PK ČR, 16.3.2020)
Doporučení pražských hygieniků pro provozovatele potravinářských podniků v souvislosti s pandemií koronaviru (HSHMP, 14.3.2020)
SZPI aktuálně ke koronaviru (SZPI, 13.3.2020)
Doporučení NRL FCM SZÚ pro prodej nebalených potravin a gastro provozovny po dobu vyhlášené pandemie Covid-19 (NRC FCM SZÚ, 12.3.2020)
Bezpečnost potravin a onemocnění novám koronavirem COVID-2019 (FDA, USA)
Příručka pro potravinářské podniky pro pandemii COVID-2019 (PHE, UK).
Důležité kontakty:
Webová stránka Ministerstva zdravotnictví ČR ke koronaviru
Souhrnné informace SZÚ: Onemocnění COVID-19, nový koronavirus SARS-CoV-2
Kontakty na Krajské hygienické stanice
Vyhlášení nouzového stavu - co aktuálně platí (Vláda ČR)
Další odkazy
Aktuální data, weby národních institucí ve státech EU/EEA, Velké Británii a Švýcarsku (SZÚ, 22.3.2020)
Informační letáky, COVID-19 (SZÚ)
Ve fondu knihovny jsou k dispozici publikace na téma " mikrobiologická kontaminace potravin “. Pro Vaše pohodlí jsme pro Vás připravili seznam publikací (rešerši).
Katalog knihovny - seznam publikací (knih, zpráv, norem, atd.).
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie – seznam článků z vybraných českých periodik a sborníků.
Obrázek z https://pixabay.com/cs/photos/chléb-role-žito-rohl%C3%ADky-křupavé-1979706/