NZM: rozšíření podsbírky Gastronomie – výzva k darování předmětů

Máte doma staré a dávno nepoužívané kuchyňské náčiní či nádobí? Věnujte je do muzea!

Podle webu muzea:

Národní zemědělské muzeum se v rámci své odborné činnosti zaměřuje mimo jiné na výzkum a dokumentaci kulinárního dědictví českých zemí – mapuje vývoj stravování v různých časových obdobích, stravování všední i sváteční, zpracování surovin, přípravu pokrmů, stolování apod. V podsbírce Gastronomie pečuje zejména o staré kuchařské knihy a domácí receptáře.

Muzeum má zájem o rozšíření této podsbírky o veškeré pomocníky z kuchyně: hrnce, pekáče, formy na pečení, kuchyňské náčiní, stolní nádobí, příbory, dózy na suroviny, kuchařské zástěry, čepce i méně obvyklé předměty např. hrnce na škvaření sádla, lívanečníky, staré kuchyňské roboty a cokoliv dalšího. Cílem je přispět k uchování kulinárního dědictví našich zemí.

Na email Jitka.Sobotkova@nzm.cz zašlete popis předmětu, který nám chcete věnovat, a přiložte fotografii. Nezapomeňte uvést Váš kontakt, z muzea se Vám určitě ozvou.  

Podpořte NZM v uchovávání kulinárního bohatství českých zemí!

Ve fondu knihovny jsou k dispozici publikace na téma „gastronomie“. Pro Vaše pohodlí jsme pro Vás připravili seznam publikací (rešerši)

Katalog knihovny - seznam publikací (knih, zpráv, norem, atd.)
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie – seznam článků z vybraných českých periodik a sborníků.

Obrázek z www.pixabay.com

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR