Recept na Jablečné cookies paní doktorky Tydltiátové

Už je to delší doba co jsme s kolegyněmi z knihovny navštívily přednášku v Náprstkově muzeu. Přednáška o českém starostovi Chicaga A. Čermákovi byla skvělá, ale nemalou měrou nás zaujaly i jablečné sušenky, které se podávaly o přestávce. Po krátkém pátrání se nám podařilo odhalit, že sušenky upekla vedoucí místní knihovny paní doktorka M. Tydlitátová, a že tento recept je jejím suvenýrem, který si přivezla z pobytu v Americe. Sušenky nám chutnaly tak, že jsme ji požádaly o recept. Recept jsme vyzkoušely a musíme říct, že je velice jednoduchý, rychlý a sušenky chutnají skvěle nejen den první, ale i později. Takže se svolením paní doktorky se s vámi dělíme o recept na americké jablečné sušenky (apple cookies). 😊👇

🍏🍎 Apple Cookies 🍏🍎​​
2 hrnky hladké mouky (třetinu mouky je možné nahradit hl. špaldovou, nebo třeba vločkami)
1 lžička jedlé sody
1 hrnek hnědého cukru
1 hrnek ořechů (celých, max. trochu drcených, ale ne mletých)
1 –2 lžičky skořice, špetka muškátového oříšku
1 hrnek strouhaných jablek
1 hrnek spařených rozinek
1 vejce
½ hrnku rozpuštěného másla nebo Hery
(může být – šťáva z ½ citronu)

Postup: 
Smíchejte všechny sypké přísady, přidejte ořechy, rozinky, vejce, tuk a nastrouhaná jablka. Vytvořte těsto. Na plech dávejte lžící malé hromádky s rozestupy, každou trochu splácněte. Sušenky se pečou zhruba 15-18 min, při teplotě cca 160-175°C. Záleží jak velké sušenky uděláte, ale mělo by jich být asi tak 15–22 sušenek.

Podle původního receptu má být na sušenkách také „icing“ (aj. cukrová poleva). Pokud tyhle sušenky tedy chcete mít echtovně americké můžete je ozdobit proužky polevy, tj. smíchá se citronová šťáva s horkou vodou, některé recepty uvádějí i lžičku horkého másla – dobře vymíchat, rozložené sušenky takto ozdobit.
 

Obrázek - zdroj: www.pixabay.com

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR