Kurz Degustace vína Valtice 23. 3. 2024

 


Termín    23. 3. 2024, 8:30-13:30 hod. (prezence 8:00–8:30 hod.)
Lektor    prof. Ing. Josef Balík, Ph.D. - vysokoškolský pedagog se specializací na víno, vedoucí Ústavu posklizňové technologie zahradnických produktů Zahradnické fakulty v Lednici, Mendelovy univerzity v Brně
Místo    přednáškový sál Centra Excelence, Sobotní 1029, Valtice (mapa)
Popis    Kurz volně navazuje na kurz Úvod do degustace vína pořádaný Národním vinařským centrem. Je určen zejména pro jeho absolventy a dále rozvíjí jejich znalosti o organoleptických parametrech vín, podmínkách a způsobech hodnocení.


Harmonogram
08:30–13:30 kurz vedený lektorem
13:30–15:00 individuální přestávka na oběd
15:00–17:00 individuální návštěva Salonu vín ČR (vstupné v ceně kurzu)

Program:
Dopolední program (8:30–13:30)
Část teoretická
• Vzhledové, aromatické a chuťové charakteristiky vín – varianty a rovnováhy
• Podmínky a způsoby senzorického hodnocení
• Odrůda a vinařské umění – senzorická pestrost moravských a českých vín

Část praktická
• Opakovací test schopnosti rozlišovat vybrané chutě a vůně
• Cvičení dlouhodobé senzorické paměti vín
• Zkouška rozlišovací schopnosti mezi víny
• Test krátkodobé paměti vín
• Stanovení aromaprofilu a profilu mohutnosti vybraných typů vín
• Praktická aplikace mezinárodního 100bodového hodnocení OIV
• Identifikace vad ve víně

Odpolední program (15:00-17:00)
Návštěva degustační expozice Salonu vín ČR
• individuální studium v Salonu vín - degustace v rozsahu programu A – Volná degustace (599,- Kč – v ceně kurzu), délka degustace 2 hod.
• možnost ochutnání aktuální kolekce Salonu vín včetně vín šumivých (mimo speciálních výběrů)
• vstup pouze v den konání kurzu na základě předložení certifikátu o jeho absolvování
(Pozn.: V Salonu vín je od každého vína otevřena jedna láhev. O každém z vín jsou k dispozici podrobné informace jak na prezentačním boxu každého vína, tak v katalogu. Během degustace je návštěvníkům k dispozici sommelier, který podává na požádání informace o víně a jednotlivých vinařstvích. Více o Salonu vín.)

Toto školení může být vhodným předstupněm pro další profesionální kurzy, např. Výcvik a výběr odborných senzorických posuzovatelů pro senzorickou analýzu vín podle ČSN EN ISO 8586, které pořádá Národní vinařské centrum.

Kurz je realizován s podporou Vinařského fondu.

Doporučená literatura:
• e-learningový kurz www.sommelier-junior.cz, Národní vinařské centrum
• Stávek J., Dvořák I.: Degustační příručka aneb Jak přijít vínu na jméno, 2020
Tato i další literatura k dispozici na e-shopu NVC.

Kurz lze zakoupit jako dárková poukaz

Více informací o přihlášení do kurzu: https://www.vinarskecentrum.cz/kurzy-a-seminare/557-degustace-vina-veda-i-umeni

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR