Přednáška "Fascinující svět biologických invazí" (19.2.2024)

Srdečně vás zveme na na přednášku "Fascinující svět biologických invazí", kterou připravil a přednese Mgr. Zdeněk Račanský z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Přednáška se uskuteční 19. února 2024 od 17.00. Vstup volný, bez registrace.  

Přehled témat, která se na přednášce objeví: 
👉 Základní pojmy a principy biologických invazí: Co jsou biologické invaze a jak fungují? Jaký je vliv invazních druhů na ekosystémy? 
👉 Vlastnosti invazních druhů: Co dělá určité druhy invazními? Jak se tyto vlastnosti projevují v přírodě? 
👉 Historie zavlékání a dynamika šíření: Jaké jsou historické souvislosti invazních druhů? Jak se invazní druhy šíří a jaký mají dopad na životní prostředí? 
👉 Nejznámější invazní rostliny: Charakteristika a významné rysy těchto druhů, dopady na přírodu, člověka a ekonomiku, možnosti likvidace a omezování šíření invazních rostlin. 
👉 Problematické okrasné druhy a jejich alternativní náhrady: Představení nejznámějších problematických okrasných rostlin. Jaké jsou možnosti nahrazení těchto druhů ekologicky šetrnými alternativami. Představení vybraných alternativ k problémovým okrasným druhům. 

Kromě uvedených témat se během přednášky dozvíte také o novém vývoji na poli invazních druhů v České republice. Nedávno byla na našem území zaznamenána nová invazní hrozba – sršeň asijská (Vespa velutina), která může mít vážné důsledky pro naši přírodu a biodiverzitu. 

Na úvodní fotografii vidíte vzorový záhon bez invazních druhů. 

plakát na akci

 

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR