Přednáška "Léčivé rostliny a čtvero ročních období: jaro" (21.5.2024)

Popularita tradiční léčby bylinami (fytoterapie) u nás neustále roste. Mimo jiné i proto jsme se rozhodli oslovit odborníka na fytoterapii a uspořádat přednášku, která se bude týkat této problematiky. Jsme velice rádi, že vás můžeme pozvat na přednášku profesora Lubomíra Opletala "Léčivé rostliny a čtvero ročních období: jaro", která se uskuteční u nás ve studovně v úterý 21. května od 17. hodin.

Vstup na přednášku je volný! 

Anotace přednášky: 
"V úvodu přednášky se nejprve budeme věnovat tématům: stav metabolismu lidského těla na jaře, představy o „detoxikaci“, způsoby a prostředky, jak se zbavit jarní únavy a harmonizovat metabolismus v jeho přípravě na léto. Dále se zaměříme na změnu fyzické aktivity, způsob stravování a doporučení, týkající se výživy, použití fytofarmak (léčiv rostlinného původu) a doplňků stravy, které se mohou významně podílet na obnově sil lidského těla po zimě. Posluchači se dozví i něco o adaptogenech rostlinného původu, prostředcích pro stabilizaci imunity a méně známých rostlinách, které se používají ve výživě. V přednášce budou pak zmíněna i upozornění při použití některých rostlin, které mohou nést určitou toxicitu (i když tichou), ovlivňující metabolismus, resp. významné tělesné orgány. Přednáška bude doplněna velkým množstvím fotografického materiálu."

Pár slov o přednášejícím:
"Prof. RNDr. Lubomír Opletal, CSc., vystudoval v roce 1976 obor Všeobecná farmacie na Farmaceutické fakultě Univerzity Karlovy a od této doby je zaměstnancem uvedené fakulty, nejprve Katedry farmaceutické botaniky, od r. 2021 Katedry farmakognozie a farmaceutické botaniky. Ve své odborné činnosti se zabývá přírodními látkami izolovanými z rostlin a jejich biologickými účinky, do r. 1985 základním fytochemickým výzkumem a kardiotonickými glykosidy čičorečky pestré, potom ekdysteroidy z různých rostlin (parcha saflorovitá), rostlinnými adaptogeny (rozchodnice růžová) a od r. 2007 isochinolinovými a indolovými alkaloidy (rostliny čeledí makovitých a toješťovitých) se zaměřením na ovlivnění některých mozkových enzymů v průběhu Alzheimerovy choroby. Od r. 2012-2017 (odchod do důchodu) byl vedoucím výzkumné skupiny ADINACO na farmaceutické fakultě, která se zabývá vývojem nových léčiv přírodního původu na neurodegenerativní choroby. Pracuje na Farmaceutické fakultě UK v Hr. Králové, kde se věnuje kromě výuky farmaceutické botaniky rozvoji Farmakognostického archivu a přednáškám v rámci celoživotního vzdělávání."

plakát na akci

 

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR