Aplikace ultrazvuku v potravinářství

Ultrazvuk má velký význam v potravinářském průmyslu. Potravinářské procesy jsou díky ultrazvuku především urychlovány, což vede ke snížení nákladů a úspoře času, ulehčení manipulace a zpracování a poskytuje větší čistotu výrobku. Kromě toho šetří životní prostředí. 


Využití ultrazvuku v potravinářství se ujalo při procesech jako zmrazování, řezání, sušení, temperování, bělení, sterilizace a extrakce. 


Hlavní výhody technologie s využitím ultrazvuku jsou efektivnější míchání, rychlejší přenos energie a hmoty, snížení teploty a teplotních a koncentračních gradientů, selektivní extrakce, menší velikost technického zařízení, rychlejší spouštění, zvýšená produkce, eliminace procesních kroků apod. 


Kombinace zpracování potravin a ultrazvuku se jeví jako jedna z nejslibnějších odvětví výzkumu v oblasti moderního potravinářství.

CHEMAT, Farid, Zill-e-huma MUHAMMED, Kamran KHAN a l’Alimentation et l’Environnement (INRAE) AVIGNON UNIVERSITÉ (AU)-INSTITUT NATIONAL DE RECHERCHE POUR L’AGRICULTURE. Applications of ultrasound in food technology: Processing, preservation and extraction. Ultrasonics Sonochemistry [online]. 2011, 18(4), 813-835 [cit. 2022-10-26]. ISSN 13504177. Dostupné z: doi:10.1016/j.ultsonch.2010.11.023 
 

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR