Čirok otvírá nové možnosti českého pivovarnictví

Spojení agronomického výzkumu a pivovarské praxe přináší v České republice výsledky s mezinárodním přesahem. Česká odrůda čiroku Rufuss vyšlechtěná v roce 2023 v Národním centru zemědělského a potravinářského výzkumu, v. v. i. (CARC) se stala základem nové řady bezlepkových piv vyráběných Pivovarem Clock. Tento projekt je nejen ukázkou efektivní spolupráce vědy a praxe, ale zároveň příkladem využití netradičních plodin v podmínkách českého zemědělství a potravinářství. 

Pivo pro celiaky i pro nové chutě 

Na trhu je série piv (např. Glee, Emily, Antonio, Trudi), která využívá čirokový slad jako částečnou náhradu klasického ječného sladu. Výsledkem jsou produkty s výrazně sníženým obsahem lepku, vhodné pro osoby s celiakií či intolerancí na lepek.  Rufuss má nízký obsah taninů, které běžně komplikují využití čiroku v potravinářství. Zároveň nabízejí zajímavé chuťové varianty i běžným spotřebitelům. Čirok sám o sobě nemá výraznou chuť, což umožňuje větší prostor pro rozvoj vůní a chutí díky použitým kvasnicím a chmelům.  

Agronomická budoucnost čiroku 

Čirok je suchovzdorná plodina ideální pro teplejší a sušší oblasti. Vyznačuje se nízkými nároky na vstupy, dobrým výnosem zrna i píce a přirozenou odolností vůči škůdcům. „Je to plodina budoucnosti – vhodná nejen pro potravinářství, ale i jako krmivo nebo surovina pro bioplynové stanice. CARC plánuje dále rozvíjet výzkum netradičních a udržitelných plodin. Čirok ukazuje, jak může výzkum pomoci adaptovat české zemědělství na klimatické výzvy a zároveň otevřít nové možnosti v potravinářství. 

Více informací naleznete v červnovém vydání časopisu Úroda č. 6 na straně 26

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR