Fíkovník smokvoň v podmínkách České republiky

Probíhající klimatické změny spojené s extrémními projevy počasí přinášejí potřebu hledání cesty, jak přizpůsobit ovocnářskou produkci této nepříznivé situaci. Vzhledem k tomu, že v současnosti změny počasí inklinují k k oteplování a výskytu sušších period, nabízí se možnost ověření podmínek pro některé středomořské ovocné druhy. 

Domestikace fíků sahá pravděpodobně do období  5000-6000 let př. n. l. Nespočet klasických historických a biblických citací dokumentuje význam tohoto ovocného druhu. V současné době podle statistik FAO je ve světě fíkovník pěstován na ploše přibližně 0,5 mil. ha a produkce fíků dosahuje dlouhodobě v průměru 1 mil. tun ročně. Turecko s Egyptem pokrývají asi 43 % světové produkce. Většina světové produkce fíků nachází uplatnění pro sušení (čerstvé plody mají obtížný transport).

S plodícími fíkovníky, které v posledních letech nebývají významně poškozeny zimními mrazy, se stále častěji můžeme setkat i v našich klimatických podmínkách, Ovšam pouze v případě vhodně zvolené odrůdy a optimálních stanovištních podmínkách.  Fíky velmi rychle přezrávají, měknou a podléhají fyziologickému rozkladu. Plody se sklízejí plně zralé, protože nezralé sklizené plody nedozrají.  V optimálních podmínkách, často i v nejteplejších regionech naší republiky fíkovník poskytuje jednu až dvě sklizně, i když podzimní plody někdy nedozrají, Zrání plodů v našich klimatických podmínkách může nastávat už od poloviny srpna a podle vlastností odrůdy pokračuje až do podzimního ochlazení, kdy dozrávají poslední plody, které už zpravidla nedosahují tak kvalitní, sladké chuti jako plody z letní sklizně. 

Plody obsahují vysoké množství bioaktivních složek - kyanidin, rutin, luteolin, katechin aj. Podle řady studií mají tyto sloučeniny potenciální zdravotní vlastnosti díky antibakteriálnímu účinku, dále je popisována hepatoprotektivní funkce (ochrana a regenerace jaterních buněk ), protidiabetický, protizánětlivý, antioxidační a protirakovinný charakter. Plody mají vysokou nutriční hodnotu, velmi nízký obsah tuků a mimo sacharidů jsou významným zdrojem vápníku. Obsah vitamínu C je naopak poměrně nízký. Plody mají všestranné použití, známé jsou produkty jako džemy, vína, husté džusy, drcené sušené plody jsou součástí různých potravinářských a cukrářských výrobků. 

 Více se můžete dozvědět v článku autorů Iva Ondráška a Tomáše Nečase: Fíkovník smokvoň (Ficus carica L.) v podmínkách České republiky. Zahradnictví, 2025, č. 3, s. 50-53 

Obrázek: pixabay          

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR