Poznatky o dusičnanech v zelenině

Dusičnany jsou v rostlinách přirozenou složkou a nejsou samy o sobě toxické. Problémem se stávají tehdy, když jsou redukované na dusitany. Vysoký obsah dusičnanů v zelenině může být podímněný akumulací dusičnanů po vysokých dávkách dusíkatých hnojiv, ale i vlivem narušení látkové přeměny dusíkatých látek v rostlině. 

Nadměrný obsah dusičnanů v potravinách může znamenat pročlověka riziko, zejména pro novorozence  a malé děti. Zeleninou však konzumujeme méně dusičnanů bež uzenimami a vodou. Nejvíce dusičnanů se hromadí v ůisetch, stoncích a kořenech. Dozráváním rostlin nastává snižováníobsahu nitrátů. V raných odrůdách je obvykle více nitrátů, co je způsobeno horšími světelnými podmínkami pro jejich růst. Podobně je to i při rychlení zelenin v zakrytých prostorech. 

Organická hnojiv v půdě význaně brzdí hromadění nitrátů. Silně působícími vnějšími faktory jsou také srážky a zavlažování. Nitráty se ve vodě snadno rozpouštějí,přebytek vody vede k jejich vyplavování z půdy. 

Při pěstování zeleniny v polních podmínkách a při dodržování zásad hnojení nehrozí žádné nebezpečí nadměrného výskytu dusičnanů. Všeobecně platí, že se dají regulovat podmínky,které hromadění dusičnanůmůžou snížit. Důležitá je dobrá kvalita půdy, vysoký obsah humusu, použití vhodných organických hnojiv, použití sníženého normativu hnojení, vytvoření vhodných světelných podmínek, sníženou hustotou porostu, sklizní v poledních a odpoleních hodinách.  

 Více si můžete přečíst v článku autorky Magdaleny Valšíkové Frey:  Poznatky o dusičnanoch v zelenině. Zahradnictví, 2025, č. 3, s. 43

Obrázek: pixabay

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR