Česká potravinářská společnost a Ústav zemědělské ekonomiky a informací pořádají každé poslední úterý v měsíci tradiční potravinářské úterky.
Termín akce: 21. 9. 2025 od 14:30 hod.
Místo: Klub techniků na Novotného lávce č. 5, v Praze 1, v místnosti č. 315 ve 3. p.
Na těchto akcích odborníci prezentují zajímavá témata z oblasti potravinářství. V říjnu informace na téma Kosmetika pod mikroskopem: věda versus mýty přednese doc. Ing. Iveta Hrádková, Ph.D., z Ústavu mléka, tuků a kosmetiky, VŠCHT.
Souhrn přednášky:
Kosmetický průmysl představuje dynamicky se rozvíjející odvětví, a to jak na světové úrovni, tak i v České republice. Přednáška přiblíží propojení potravinářského a kosmetického průmyslu a objasní základní pojmy související s kosmetikou (rozdíl kosmetika vs. kosmetologie; kosmetický přípravek vs. zdravotnický prostředek vs. léčivo).
Často se v médiích setkáváme s různými mýty o složení a fungování kosmetických přípravků. V přednášce budou hledány odpovědi na otázky: představují konzervanty riziko, či jsou naopak nezbytnou součástí výroby kosmetických přípravků; může kosmetika léčit; odráží cena výrobku skutečně jeho kvalitu; je nutná ochrana pokožky vůči UV záření; zaručuje označení „přírodní“ kosmetika skutečně vyšší bezpečnost a účinnost v porovnání s konvenční kosmetikou; má časté mytí vliv na stav pokožky?
V závěru budou představeny nejnovější trendy a směry vývoje v kosmetickém průmyslu.
Ve fondu knihovny jsou k dispozici publikace na téma „kosmetika“. Pro Vaše pohodlí jsme pro Vás připravili seznam publikací (rešerši):
Katalog knihovny - seznam publikací (knih, zpráv, norem, atd.).
Česká zemědělská a potravinářská bibliografie - seznam článků z vybraných českých periodik a sborníků.
(Obrázek z https://www.pixabay.com/cs/)