Srdečně vás zveme na přednášku "Konopí na talíři, aneb jak pomocí konopných potravin a funkčního endokanabinoidního systému předcházet civilizačním chorobám" (14.5.2024 od 17:00), kterou připravil a přednese pan Mgr. František Švejda.
Vstup na přednášku je volný.
Abstrakt přednášky:
"Konopí se stává čím dál tím významnějším hráčem v rámci zdravé výživy. Přednáška poskytne ucelený pohled na význam konopných potravin v kontextu moderní zdravé výživy a nabídne praktické rady, jak využít jejich potenciálu pro zlepšení kvality našeho života. Zaměříme se na obecné přínosy konopných potravin pro lidské tělo, především na jejich benefity pro lidský endokanabinoidní systém. Odhalíme, proč by se konopné produkty měly znovu stát nezbytnou součástí našeho jídelníčku. Konopná semena jsou bohatým zdrojem esenciálních mastných kyselin a kvalitních bílkovin, které jsou důležité pro udržení zdravého těla a mysli. Obsahují optimální poměr omega-3 a omega-6 mastných kyselin, jež jsou klíčové pro podporu zdraví srdce a mozku. Kromě toho nabízí semena širokou škálu minerálů a vitamínu E, což přispívá k celkové pohodě a vitalitě. Zdravé tuky a kanabinoidní látky ovlivňují fungování endokanabinoidního systému, což je komplexní síť receptorů v těle, která reguluje řadu důležitých funkcí, včetně spánku, bolesti, imunitního systému a metabolismu. Endokanabinoidní systém hraje životně důležitou roli v udržování homeostázy v těle, příjem CBD a jiných kanabinoidů může pomoci optimalizovat jeho funkci, což může přispět k průlomu v prevenci civilizačních chorob. Závěrem bude diskutováno, jak prakticky zařadit konopné potraviny a CBD produkty do naší stravy, aby bylo možné maximalizovat jejich potenciální benefity jak pro celkové zdraví, tak specificky pro podporu endokanabinoidního systému.
Večerem vás provede člen výkonné rady CzecHemp František Švejda."
Pár slov o přednášejícím:
"František Švejda se konopí věnuje od roku 2015. Předtím působil na manažerských pozicích v papírenském a polygrafickém průmyslu. S ohledem na své pedagogické vzdělání vždy dbal i na etický rozměr své práce. Konopí ho ihned zaujalo ohromným potenciálem, mimořádně zajímavým příběhem a benefity, které může nabídnout. Nejvíce doma se cítí v oblasti zpracování konopí, konopí jako potraviny a legislativní oblasti, zejména v souvislosti s CBD, kterému věnuje převážnou část kariéry. Je spoluautorem populárně naučné konopné kuchařky "Jezte konopí:.. nejen konopná kuchařka" a redaktorem magazínu Konopí. V roce 2023 se stal členem výkonné rady českého konopného klastru CzecHemp."