Vážení čtenáři,
v následujících dnech je naše studovna z technických důvodů uzavřena:
5. 12. od 13:00
11. 12. celý den
od 23. 12. do 1. 1. 2020  celý den

 

 

Čím se oblast zabývá

Potravinářství, zdravá výživa, hygiena, bezpečnost potravin, potravinářská chemie, léčba stravou, nápoje, potraviny, hladomor, plýtvání jídlem, antropologie jídla, složení potravin, nutridatabáze, mléčné potraviny, živočišné potraviny, rostlinné potraviny, balení potravin, konzervace, uchovávání potravin, zpracování potravin, vaření, národní kuchyně, stolování, výživa člověka, strava, poruchy příjmu potravy, programy výživy, diety, potravní řetězec, živiny, FAO (Organizace pro výživu a zemědělství), sacharidy, proteiny, vitamíny, bílkoviny, minerální látky, testování potravin, kvalita, potravinová pyramida, produkce, spotřeba, GMO potraviny, veganství, vegetariánství, frutariánství, potravinové tabu, stravovací návyky, státní zemědělská a potravinářská inspekce, energetická hodnota, antioxidanty, suroviny, živiny, nutrient, trvanlivost, výživové hodnoty, nutriční hodnoty...

Historie

Historie potravinářství sahá až do pravěku, kdy se využívání ohně stalo klíčovým mezníkem ve vývoji lidstva. Tepelné zpracování potravin znamenalo výrazné odlišení stravy lidské od zvířecí. Byly vyvinuty první nástroje ke zpracování potravin (např. k mělnění obilných zrn), začalo se rozvíjet zemědělství, rozšiřoval se sortiment užitkových nádob. Spontánní alkoholické kvašení sloužilo ke krátkodobé konzervaci potravin.

Zajímavosti

Víte, že za hořkou chuť nakrájené cibule jsou zodpovědné allithiolany? Vědci z Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích objevili v rozmixované cibuli celkem devět nových, v odborné literatuře dosud nepopsaných  skupin organosirných sloučenin, které jsou technologicky velmi nežádoucí pro svou intenzivně hořkou chuť.   
 
Víte, že správu a budování Databáze složení potravin České republiky (NutriDatabaze.cz) zajišťuje Ústav zemědělské ekonomiky a informací?

Víte, že černý rybíz má 3x vyšší obsah vitaminu C než pomeranče

Víte, že na přelomu 19. a 20. století působilo v českých zemích přes 100 pivovarů? (in Čurda, D., Holub, K. Stručné dějiny oborů. Potravinářství, hotelnictví. 1. vyd. Praha: Scientia, 2004. 33 s. ISBN 80-7183-292-8)

Víte, že název "brambora" je spojován se jménem Branibory, odkud prý se k nám brambory rozšířily?                            

 
 

Odebírat novinky

souhlasím s GDPR