Potravinářství, zdravá výživa, hygiena, bezpečnost potravin, potravinářská chemie, léčba stravou, nápoje, potraviny, hladomor, plýtvání jídlem, antropologie jídla, složení potravin, nutridatabáze, mléčné potraviny, živočišné potraviny, rostlinné potraviny, balení potravin, konzervace, uchovávání potravin, zpracování potravin, vaření, národní kuchyně, stolování, výživa člověka, strava, poruchy příjmu potravy, programy výživy, diety, potravní řetězec, živiny, FAO (Organizace pro výživu a zemědělství), sacharidy, proteiny, vitamíny, bílkoviny, minerální látky, testování potravin, kvalita, potravinová pyramida, produkce, spotřeba, GMO potraviny, veganství, vegetariánství, frutariánství, potravinové tabu, stravovací návyky, státní zemědělská a potravinářská inspekce, energetická hodnota, antioxidanty, suroviny, živiny, nutrient, trvanlivost, výživové hodnoty, nutriční hodnoty...
Historie
Historie potravinářství sahá až do pravěku, kdy se využívání ohně stalo klíčovým mezníkem ve vývoji lidstva. Tepelné zpracování potravin znamenalo výrazné odlišení stravy lidské od zvířecí. Byly vyvinuty první nástroje ke zpracování potravin (např. k mělnění obilných zrn), začalo se rozvíjet zemědělství, rozšiřoval se sortiment užitkových nádob. Spontánní alkoholické kvašení sloužilo ke krátkodobé konzervaci potravin.